Tuesday, March 22, 2011

Traveler's Guide to the Planets- Emisija/Mini Serija



Traveler's Guide to the Planets je nova serija emisija u izdanju National Geographic kanala. Baveći se objektima Solarnog sistema na krajnje interesantan način, prelazi preko epizoda Merkur i Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun, Pluton i iza. Serija je snimljena 2010. godine, pa uključuje neka od najnovijih i najintrigantnijih teorija, otkrića i pretpostavci, uz kako poznata lica sveta astronomije, tako i uz nove naučnike kojima je ovo prvo pojavljivanje u sličnim ostvarenjima. Kada govorimo o vizualnom delu, animacije i prizori su, ukratko rečeno fantastični, i mogu da kažem da su najbolji koje sam ikada video, posebno kada govorimo o gasovitim džinovima. Ukoliko imate priliku da seriju gledate u HD tehnologiji, učinite tako.



Sada, pustimo vizualni deo celog ostvarenja i pozabavimo se suštinom. Svaka epizoda bavi se jednom, ili u nekim slučajevima više planeta, opisujući proces puta do planete, dosadašnja istraživanja, otkriće i istorijat, a potom prelazi na druge teme, tipa What to See, najčešće uključujući sistem satelita oko planete. Nekoliko planeta, ili češće satelita, imaju i temu Meet the Locals, koja se pokazala izrazito zanimljivom.
Naravno, izučavanja Marsa su nam već najpoznatija, što se toga tiče, ali znatno bolji utisak ostavila je Europa, kao, kako lično verujem, najbolji kandidat u našem sistemu za pronalazak vanzemaljskog života. Nešto sa čim se ranije nisam susretao jeste spekulacija o okeanu u središnjem delu Neptuna koji je potencijalno naseljiv jednostavnim organizmima.
Najveće prednosti ovog neverovatnog serijala, sem savršenog vizualnog utiska, jeste dug spisak novih otkrića i teorija sa kojima se upoznajemo, a potom i baziranje svakog dela emisije i svake spekulacije na čvrstim, naučnim činjenicama koje nas ne mogu ostaviti ravnodeušnim i zasigurno nas moraju naterati da postavimo nova pitanja, da nestrpljivo čekamo nova otkrića o onome što nam je, svemirski govoreći, na samom pragu doma.

No comments:

Post a Comment