Tuesday, February 8, 2011

Otkriće planeta u naseljivoj zoni

Postojanje planeta sličnih Zemlji je bilo jedno od osnovnih pitanja koja vode dalje ka odgovoru na pitanje da li smo sami u svemiru. Postojanje ovakvih planeta, terrestrial planets, do skoro je smatrano retkošću u svemiru. Pored toga, da bi planeta imala uslove za život, neophodno je da se nalazi u naseljivoj zoni, ono što naučnici nazivaju goldilocks zone, dakle na onom rastojanju od svoje zvezde na kom temperatura nije suviše visoka, što bi dovelo do isparavanja vode i nestanka atmosfere, ali ni suviše niska, gde bi voda bila zaleđena.
Ovo su osnovni uslovi, takoreći, osnova na koju bi se nadovezivali ostali faktori, između ostalog, veliki mesec koji bi stabilizovao rotaciju, i naravno, ono štu možemo nazvati jedino velikom količinom sreće i slučajnosti prilikom formiranja datog sistema.
Hubble svemirski teleskop verovatno je bio najveći proboj na polju osmatranja objekata van Solarnog sistema, ali po pitanju otkrića planeta van sunčevog sistema, exoplanets, extrasolar planets, možda je još značajnija misija Keplera, lansiranog 2009 sa misijom da locira što veći broj egzoplaneta, a među njima i potencijalne kandidate za život. Ukupan broj planeta koje su otkrivene je neverovatan i polako se bliži hiljadi. S druge strane, većina planeta su bili tzv. vrući Jupiteri Hot Jupiters, kako su planete velike mase uočljivije. Ali, drugog februara 2011., iz mase dolaze nove vesti povodom Keplerovih otkrića.



Naime, rezultati dosadašnjeg istraživanja doveli su do otkrića čak 68 planete odgovarajuće veličine, od kojih je čitavih 54 kandidat za naseljivu zonu, a preko 200 objekata su potvrđene Superzemlje, Superearths.
Ono što je fascinantno jeste činjenica da su sva otkrića zabeležena na samo malom delu neba koji je posmatran. Broj od 54 kandidata je zaista nadmašio očekivanja, i svakako pokazao koliko Zemlja nije jedinstvena u svemiru. Od 54, samo 5 planeta se nalazi u savršenoj poziciji, iz naše perspektive, približno su zemljine veličine i u centru su naseljive zone, dakle nisu granicni, već idealni slučajevi. Kako god da stoje brojke, činjenica je da bi i jedna planeta sa životom na njoj bila fascinantno i jedinstveno otkriće, a otkriće druge inteligentne civilizacije svakako bi pretstavljalo najznačajnije otkriće u istoriji ka kome se svakako bližimo.

Sve slike su u vlasništvu NASAe.
All pictures belong to NASA.
Originalni članak/Original article





No comments:

Post a Comment