Friday, December 9, 2011

Nove vesti sa Crvene planete


Naš sused, i potencijalni nosilac života u davnoj prošlosti, Mars, centar je istraživanja već ogroman niz godina. Postoji veliki broj sondi koje kruže oko njega, a i poveći broj rovera je sleteo na njega, a najpoznatiji od njih svakako su Spirit i Opportunity. Oba rovera su radila dugi niz godina, i nakon predviđenog roka, a prošli su kroz ogroman broj ciklusa, poteškoća, čekanja u zimskom periodu, kvarova i neverovatnih otkrića.


Ali, po novim vestima, Opportunity je doneo još novih vesti! Ovaj rover otkrio je u tlu Marsa posebnu vrstu krečnjaka koja se formira samo u prisustvu vode. Položaj ukazuje na podvodne tokove vode, kao i površinske bare koje su mogle da nose mikroskopski život u prošlosti. Iako su gips i krečnjak na Zemlji uobičajeni, na Marsu one mogu imati mnogo veće implikacije.
Ovaj materijal analiziran je spektrometrima kojima je rover opremljen- Microscopic Imager i Alpha Particle X-ray Spectrometer i utvrđene su njegove hemijske karakteristike (kalcijum- sulfat), kao i precizne dimenzije "vene" ovog materijala (debljine ljudskog palca i dužine 45cm).


Oba rovera su još 2004 godine završila svoje misije i radili su još dug niz godina, Opportunity i dalje doprinosi novim otkrićima, dok je Spiritom izgubljen kontakt 2010 i više nije uspostavljen. Bilo kako bilo, ova dva rovera dovela su do neverovatnih otkrića, imali su udela u veoma značajnim misijama i postali su gotovo simbol našeg izučavanja Marsa. Misija Opportunity-a će se nastaviti dokle je to moguće, nastavljajući potragu za dokazima nekadašnjeg života na Crvenoj planeti. To saznanje svakako bi značajno uticalo na naše razumevanje uslova za život, ali bila bi i potvrda činjenice da je život u svemiru mnogo češći nego što sada znamo.

No comments:

Post a Comment